
Główne SKŁADNIKI
- Nabiał
Składniki
Przygotowanie
Składniki
- 2 płaty ciasta francuskiego
- 4 jabłka
- 160 g miękkiego masła
- 6 łyżek stołowych cukru plus szczypta do posypania
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- Lody waniliowe do podania
-
Przygotowanie
-
1Rozgrzej piekarnik do temperatury 160°C
-
2Wyjmij ciasto francuskie z lodówki i posyp blat kuchenny odrobiną mąki. Rozwałkuj każdy płat tak, by otrzymać kwadraty o wymiarach 28 cm na 28 cm i grubości 3 mm. Każdy płat przekrój pionowo na dwie części, a następnie przełóż na blachę do pieczenia i wstaw do lodówki, by się schłodziły.
-
3Przyrządzenie masła cynamonowego: w misce wymieszaj ze sobą miękkie masło, cynamon i cukier, uzyskując jednolitą masę. Z jabłek usuń gniazda i pokrój je na cienkie plasterki (około 5 mm), które następnie przekrój na pół. Przełóż plasterki do miski — nadającej się do kuchenki mikrofalowej — wypełnionej do połowy wodą i podgrzewaj w mikrofali przez dwie minuty, aż zmiękną. Odcedź i delikatnie osusz.
-
4Delikatnie nasmaruj oliwą każdą 350 ml foremkę Le Creuset Mini Cocotte w kształcie dyni. Wyjmij paski ciasta francuskiego z lodówki i posmaruj je cienką warstwą masła cynamonowego w taki sposób, by brzegi pozostały suche.
-
5Ułóż plasterki jabłek wzdłuż górnej krawędzi każdego paska tak, by delikatnie na siebie nachodziły. Złóż dolną połowę ciasta wpół, jak książkę. Zawijaj każdy pasek raz w jedną, raz w drugą stronę ruchem zygzakowatym, nakładając ciasto na siebie, jednocześnie pozostawiając odkryte plasterki jabłka na brzegach.
-
6Włóż po dwa zawinięte paski ciasta do każdej z nasmarowanych oliwą Mini Cocotte, upewniając się, że warstwy są widoczne i dobrze ukształtowane.
-
7Posyp każde ciasto odrobiną cukru, a następnie piecz w nagrzanym piekarniku przez około godzinę w temperaturze 160°C lub do momentu uzyskania złotobrązowego koloru i nabrania chrupkości. Jeśli ciasto zrobi się zbyt ciemne, przykryj je folią aluminiową na pozostały czas pieczenia. Podawaj na ciepło z lodami waniliowymi.